Vanhojen tanssit 2025 Wanhat | Ninja.fi

Vanhojentanssit checklist - Wanhat 2024

Vanhojentanssit checklist

Kokosimme tiivistetyn ja nopealukuisen listan vanhojentansseista. Lukaisemalla tämän läpi niin tiedät varmasti kelle ne ovat, milloin ne ovat ja mitä kaikkea ne sisältävät.

Milloin vanhojentanssit on? 

Perinteisesti Wanhoja juhlitaan abiturienttien penkinpainajaisia seuraavana päivänä, nykyisin usein vuoden seitsemännen viikon perjantaina. Tämä juhlapäivä kunnioittaa abiturienttien päättymistä ja samalla merkitsee, että lukion toisen vuoden opiskelijat nousevat koulun hierarkiassa ylimmäksi.

Milloin wanhat 2024 tanssitaan?

9.2.2024

Minkä ikäisenä on vanhojen tanssit?

Lukion toisen vuoden opiskelijat viettävät erityistä juhlapäivää, jota kutsutaan Wanhoiksi tai Vanhojenpäiväksi (ruots. De äldstes dag). Tämä juhla on tunnettu juhlallisista juhlapuvuista ja tanssiesityksestä, joka on nimeltään vanhojentanssit.

Milloin kannattaa hankkia vanhojen pari?

Vanhojen tanssiparia voi kysyä oikeastaan koska vaan. Moni kysyy jo lukion ensimmäisen vuoden keväällä paria itselleen ja osa jättää parin hankinnan toisen vuoden syksylle. Vanhojentanssi harjoitukset alkavat koulusta riippuen usein loppusyksystä syysloman tienoilla.

Onko pakko mennä vanhojen tansseihin?

Vanhojen tansseihin osallistuminen ei ole pakollista, mutta useimmat meidän ikäluokastamme haluavat ehdottomasti olla mukana. Pukeutuminen hienoihin vaatteisiin on merkittävä osa vanhojen tanssien vetovoimaa ja saattaa jopa vaikuttaa siihen, mihin lukioon päädymme. Vaikka se ei ole pääsyy valintaamme, sillä on kuitenkin vaikutusta.

Erityisen tärkeää on, että omat vanhempamme ja perheemme pääsevät paikan päälle katsomaan ja juhlimaan tätä päivää yhdessä kanssamme. Vanhojen tanssiperinteet ovat säilyneet melko muuttumattomina vuosien varrella, vaikka sukupuoliroolien moninaisuus ja niiden sekoittuminen ovat tuoneet oman erityisen vivahteensa tapahtumaan.

2000-luvulla näkyvin muutos on ollut se, että valmistautuminen tansseihin vaatteiden ja kampausten osalta voi vaatia melkoisen budjetin. Monille nuorille on tärkeää korostaa tasavertaisuutta, erityisesti taloudellisessa mielessä. Onkin tärkeää huomauttaa, että myös ne perheet, joilla ei välttämättä ole varaa suuriin panostuksiin, saisivat tarvittaessa tukea ja avustusta.

Kauanko kestää vanhojen tanssit?

Juhlapäivän ohjelma ja kestot vaihtelevat paljolti paikkakunnittain ja kouluittain. Poikkeuksetta tanssit sisältävät kaksi tanssikertaa. Toinen tanssi on vanhemmille ja toinen koulunoppilaille. Molemmat tanssit voivat olla samana päivänä tai peräkkäisinä eli torstaina ja perjantaina. Itse tanssi kestää tunnista kahteen.

Miksi Wanhat kirjoitetaan W?

Vanhojen tanssit tyylilellään usein muotoon Wanhat.

Onko Amiksessa Vanhojen tanssit?

Vanhojen tanssit on lukiolaisten perinne jo 1920-luvulta Norssin lukiosta. Ammattikouluihin ei ole syntynyt vastaavaa perinnettä vaan kyseessä on vain lukiolaisten tanssit.

PUKEUTUMINEN VANHOJENTANSSEIHIN

Mitä pukea vanhojen tansseihin?

Vanhojen tansseihin ei ole tiukkaa pukukoodia, joka määrittelisi ehdottomasti oppilaiden pukeutumisen. Pojille suosituimmat juhlapuvut ovat smokki ja frakki kun tytöille pitkä juhlamekko. Juhlamekon värien ja tyylien kanssa voi leikitellä ja kimallus on ehdottomasti sallittua jopa odotettavaa.

Vanhojentanssi mekon valinta

Mekon valinnassa eri vaihtoehtojen määrä voi sumentaa ajattelun hetkeksi. On erilaisia tyylejä, värejä, kankaita ja vaikka mitä. Jokaisena vuotena on aina jokin mikä on pinnalla kuten tietyt värit tai mekkotyylit. Esimerkiksi isot tyllihelmat ovat olleet pinnalla jo hetken. Muuten juhlassa näet varmasti kiiltäviä kankaita, kimallusta ja paljettia.

Mekon valinnassa yleisimmät mietinnän aiheet ovat väri, paljastavuus ja ylipäätänsä koko. Avoimet selkäaukot ovat olleet suosittuja ja läpikuultavat kankaat. Väreistä voidaan sanoa, että suosituimpia ovat varmasti sininen, punainen, nude, sampanjansävy, kulta ja hopea.

Milloin pitää ostaa vanhojen mekko?

Vanhojentanssimekon ostamisessa pitää huomioida mihin kaikkeen valittu mekko vaikuttaa. Mekon sävyn ja muodon mukaan valitaan korut ja mahdollisesti myös kampaus.

Mekkoa ostaessa moni ostaa valmiin mekon, mitä sitten tarpeiden mukaan räätälöi esimerkiksi kaventaa jne. Tämä kaikki vie aikaa, joten siihen kannattaa varata pelivaraa.

Suosittemme, että vanhojen tanssi mekon ostaisi hyvissä ajoin vaikka syksyn aikana. Tällöin sinulle jää aikaa muutama kuukausi saada räätälöinnit valmiiksi ja hankittua haluamasi korut.

Juhla-asun vuokraus vai ostaminen?

Hintahaitari näissä juhla-asuissa on aivan sadoista euroista tuhansiin euroihin. Kallein tapa on pojilla kuin tytöillä teettää puku mittojen mukaan - halvin tapa on varmasti ostaa käytetty mekko tai tehdä löyty outlet paikoista.

Vanhojentanssimekko outlet ovat suosittuja paikkoja hankkia mekko. Löydät netistä näitä edullisia juhlapukuja tai voit kysellä juhlapukuja myyviltä kaupoilta mahdollisia outlet tarjouksia poistuvista malleista.

Vanhojentanssimekko vuokraus on erittäin suosittu. Myös pojille smokin ja frakin vuokraus on erittäin kustannustehokas tapa. Nuori kasvaa ja mitat muuttuvat, jolloin moni jättää vielä tässä vaiheessa kalliin investoinnin tekemättä.

Voiko vanhojentanssimekon vuokrata?

Moni juhla-asiuja myyvä kauppa myös vuokraa pukuja. Löydät myös erikseen pukuvuokraamoja.

Ketä mukaan vanhojentanssimekon sovitukseen?

Puvun sovitukseen kannattaa ottaa henkilö jolla on kokemusta ja näkemystä juhlapuvuista. Usein se on jompikumpi vanhemmista. Henkilökunnan mielipiteeseen kannattaa ehdottomasti luottaa, koska he tekevät sitä työkseen ja tietävät mihin asioihin kiinnittää huomiota.

Mikä puku pojalle vanhojen tansseihin?

Vanhojen tansseissa ei ole tarkkaa pukeutumissääntöä, joten asut voivat vaihdella vapaasti. Yleisimpiä asuvalintoja pojille ovat kuitenkin smokki, frakki tai musta puku. Myös sakettia tai tummaa pukua näkee käytettävän, ja joskus jopa näyttäviä teatteriasuja, vaikka ne ovatkin harvinaisempia. Moni haluaa tehdä juhlasta erityisen ja pukeutua juhlavasti, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. On yleistä ja suositeltavaa vuokrata frakki tai smokki, etenkin kun kasvavalle nuorelle miehelle ei välttämättä ole järkevää hankkia harvoin käytettävää ja kallista frakkia tai smokkia, ainakaan vielä tässä elämänvaiheessa – ellei sitten ole suvussa nuorempia miehiä, joille asua voisi myöhemmin siirtyä.

Onko vanhojen tansseissa pakko olla frakki?

Ei tarvtise. Niin kuin yllä on käsitelty niin selkeää pukeutumissääntöä ei ole. Usein kysytäänkin, että “Vanhojen tanssit frakki vai smokki?”. Mutta puvuksi myös käy musta puku, saketti tai tumma puku.

UPEA JUHLAKAMPAUS VANHOJENTANSSEIHIN

Vanhojentanssien klassiset kampaukset ovat aina takuuvarmoja valintoja, ja erityisesti nutturakampaukset ovat suosittuja. Nutturakampauksia halutaan usein koristella kauniilla hiuskoristeilla ja soljilla, jotka tuovat lisähohtoa kokonaisuuteen. Toisaalta myös auki jätetyt kiharat ovat suosittuja, sillä ne säilyvät kauniina koko päivän, kunhan ne on tehty ja viimeistelty kestäviksi.

Kampauksen valintaan vaikuttaa eniten oma persoonallisuus ja mieltymykset. On tärkeää ottaa huomioon myös hiusten tyyppi ja kunto sekä valitsemasi juhlapuku. Kannattaa harkita kampaustyyppiä ja tutustua esimerkkikuviin jo etukäteen, mutta ammattitaitoinen kampaaja voi myös auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Vanhojen tansseissa hiukset kiinni vai auki?

Kampaukseen vaikuttavia seikkoja on varmasti hiusten pituus. Pitkille hiuksille pelivaraa on enemmän kuin lyhyille hiuksille. Klassinen kampaus tyyli on nuttura. Ylipäätänsä hiukset pidetään kiinni. Tottakai etiketti on vapaampi vanhojen tansseissa jolloin 

Kampaus lyhyille hiuksille

Lyhyet hiukset voivat olla yhtä juhlavia ja elegantteja kuin pitkätkin kampaukset. Tässä muutama vinkki, miten luot upeita juhlakampauksia lyhyisiin hiuksiin:

Kiharat: Kapealla kiharruspuikolla tai suoristusraudalla voit luoda kauniit kiharat myös lyhyisiin hiuksiin.

Juhlanuttura polkkatukkaan: Kiharra hiukset ja loihtia juhlava nutturaa muistuttava kampaus polkkatukkaan ilman esikäsittelyä.

Lyhyttä elegantisti: Lyhyt tukka voi olla erittäin tyylikäs. Kokeile siis rohkeasti erilaisia kampausideoita lyhyisiin hiuksiin.

Kieputusta ja kiharaa: Luo kepeä ja kaunis juhlakampaus kiharretylle polkkatukalle. Tähän kampaukseen tarvitset vain hiusten kieputtamista ja kiinnitystä pinneillä.

Vanhojentanssi kampaus ideat

Vanhojentanssi kampauksia löydät helposti netistä. Kun avaat vaikka Pinterestin ja haet juhlakampauksia ja hääkampauksia niin sinulla on jo loputon määrä ideoita tarjolla. Tästä on helppo lähteä sitten karsimaan.

Vanhojentanssi hiuskorut

Kun kampaus on tiedossa niin on aika siirtyä koruihin. Katso hiuskoru valikoimamme helposti verkosta tai vieraile myymälässä. Valikoima on todella laaja ja varmasti saat inspiraatiota kampauksen viimeistelyyn.

Vanhojen tansseissa suosittu hiuskoru on tiara. Isot ja pienet tiarat ovat varma valinta viimeistelemään prinsessa tyylisi. Tiara on varmasti yksi näyttävämmistä hiuskoruista, mikä ottaa huomiota itse kampaukselta.

Helmet ja kimaltavat lasikivet ovat tyypillisiä koristeita hiuskoruissa. Monesti ne ovat metallisessa rungossa, mitä voi muotoilla kampaukseen. Tämä helpottaa hiuskorun asettamisessa kampaukseen. 


Kirjoita kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.