"Halvat aurinkolasit vahingoittavat silmää?"

"Halvat aurinkolasit vahingoittavat silmää?"

Vaikka tätä väitettä kuulee usein, niin se ei pidä paikkaansa. Aurinkolasien määritelmä pohjautuu niiden kykyyn estää UV-säteilyn läpäisyä. UV-A ja -B 400 merkintä tarkoittaa, että ne estävät UV-säteilyn aina 400nm asti.

Mitä UV-säteily on?

UV- eli ultraviolettisäteily on auringosta (tai loiste-, halogeenivalaisemesta tai ultraviolettilampusta) lähtevää sähkömagneettista säteilyä, joka aallonpituus on lyhyempää kuin näkyvän valon. Ihmiselle vaarallisia säteilyjä ovat UV-A (aallonpituus 315–380nm) ja UV-B (aallonpituus 280–315nm) säteily.

UV-säteilyn on todettu aiheuttavan mutageenejä eli vaurioita ihmisen DNA:ssa. Mitä lyhyempi säteilyn aallonpituus on sitä vaarallisempaa se on ihmiselle. Säteilyn voimakkuuteen vaikuttaa sijainti (päiväntasaajalla voimakkainta), vuoden aika (kesällä voimakasta), aika päivästä (voimmakkainta keskipäivällä ja alkuillasta), sääolosuhteet (pilvet estävät säteilyä), korkeus merenpinnasta (vuorilla voimakkaampaa) sekä heijastavat pinnat (lumi ja vesi).

Halvat aurinkolasit

Kaikki aurinkolasimme ovat EU direktiivin 89/686/ETY ja standardin EN-1836:1997 mukaiset eli yleiskäyttöön tarkoitetut aurinkolasit. 

Ero halpojen ja kalliiden lasien linsseissä on usein niiden valmistustavassa. Halvempien linssien valmistustapana on prässätä muovi. Mikäli prässäys tehdään huonosti linssi voi tulla vääristymiä; hyvin tehtynä vääristymiä ei ilmene. Mutta kummin vain niin näköä ne eivät vie! Lähde: Kuningaskuluttaja 

Linssien tummuus

Myös kirkas linssiset aurinkolasit suojaavat UV-säteilyltä, ovathan ne aurinkolasit. Linssin värillä ei ole väliä, koska UV-suodatus on muovin ominaisuus. Linssien väri vaikuttaa niiden kykyyn estää auringon häikäisyä (joka on siis eri asia kuin haitallinen UV säteily). Aurinkolasit jaotellaan viiteen kategoriaan niiden häikäisysuojan mukaan: 

 • 0: kirkas linssi, ei häikäisysuojaa - asustelasi 
 • 1: vähäinen auringonpaiste
 • 2: keskivoimakas auringonpaiste
 • 3: voimakas auringonpaiste
 • 4: erittäin voimakas auringonpaiste, ei sovi autolla ajamiseen

Suurin osa aurinkolaseistamme kuuluvat luokkaan kolme eli ne sopivat voimakkaaseen auringonpaisteeseen ja ne päässä voi ajaa autoa.

Hyvät ja laadukkaat aurinkolasit voi saada halvalla. Ei pidä unohtaa, että suurin osa aurinkolasien kustannuksesta yritykselle ei tule valmistuksesta vaan yhtiön kiinteistä ja muuttuvista kuluista.


  1 kommentti


  • nyanchan

   Voisitteko tarkistaa koko teksin ja korjata kaikki kirjoitusvirheet (ja lauseet), niitä on monta! Suoraan sanottuna teksti vaikuttaa google kääntäjän kääntämältä…


  Kirjoita kommentti

  Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua

  Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.