"En mä voi käyttää ku mul on nikkeliallergia" ja muita myyttejä nikkelistä.

"En mä voi käyttää ku mul on nikkeliallergia" ja muita myyttejä nikkelistä.

Oletko joskus ajatellut näin? Kuulemme tätä myymälöissämme päivittäin ja yritämme parhaamme mukaan valistaa asiakkaitamme asiassa. Harva kuluttaja kuitenkaan tietää, että nikkelin ja monien muidenkin aineiden pitoisuuksia rajoitetaan lailla. Palataan tähän myöhemmin, mutta ensiksi ne myytit:

Myyttejä nikkelistä:

    1. "Sormuksessa oli nikkeliä siitä, jäi sinivihreä raita sormeen vaikka sen piti olla hopeaa!" Väärin, kyseessä ei ole nikkeli eikä kyseessä ole allerginen reaktio. Sinivihreä jälki syntyy, kun ihon pH korkea pH arvo "syövyttää" kevyesti hopea ja kuparia, jolloin kuparista irtoaa sinivihreää väriä iholle.
    2. "Nää on varmaa valmistettu nikkelistä, kun ovat näin halpoja!" Väärin. Nikkelin maailmanmarkkina hinta tätä juttua kirjoittaessa (13.8.2019) on USD $15,73/kg, kun hopean USD $551,41/kg, kuparin USD $5,70/kg ja alumiinin USD $1,73/kg. Joten nikkeli ei todellakaan ole materiaalien halvimmasta päästä. Syy nikkelin käyttöön on sen muissa ominaisuuksissa kuten kestävyyden.
    3. "Mä en voi käyttää muuta ku valkokultaa!" Mikäli näin on niin kannattaa olla tarkka valitessa tuotetta, valkokullan väri saadaan sekoittamalla kultaseokseen nikkeliä (kulta-nikkeli-sinkki-kupari) tai palladiumia (kulta-palladium-hopea seos).

 

EU-direktiivi 94/27/EC eli niin kutsuttu "nikkelidirektiivi" tuli voimaan jo vuonna 2001 myös Suomessa. Kyseisellä direktiivillä rajoitetaan nikkelin määrää ihokontaktissa olevissa tuotteissa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi korut, silmälasit, kynät, kännykät, kellot ja vaatteiden napit ja vetoketjut. Direktiivin mukaan ihokontakti tuotteista saa liueta nikkeli maksimissaan 0,5µg/cm²/viikko.

Kaikki tuotteemme alittavat tämän raja-arvon, eli tuotteistamme, kuten myös kaikkien muidenkin tuotteista, voi mahdollisesti liueta nikkeliä 0 - 0,5µg/m²/viikko. Tämä määrä on sen verran pieni, ettei siitä ole haittaa ihmiselle. On myös yvä muistaa, että nikkeli on metalli, joten esimerkiksi kaikki muoviset tuotteet ovat täysin nikkelivapaita.

Vuonna 2005 nikkelidirektiiviä kiristettiin ja voimaan tuli uusi raja-arvo ensikoruille, 0,2µg/cm²/viikko. Tiukemmalla raja-arvolla halutaan entisestään pienentää altistumista nikkelille juuri riskialttiimpana parananemisen aikana. 925 hopea (hopeaseos, jossa 92,5% hopeaa ja 7,5% kuparia) eli niin kutsuttu Sterling Silver, titaani ja muovi ovat esimerkiksi materiaaleja, jotka täyttävät kyseisen raja-arvon. Kun lävistys on kunnolla parantunut voi siirtyä huoletta käyttämään myös muista materiaaleista valmistettuja tuotteita.

No miten tätä sitten valvotaan. Suomessa on erittäin hyvin toimiva ja tehokas valvonta maahantulevilla tuotteilla. Kun koru erä saapuu maahan Suomen Tullin läpi, sille tehdään riskiarvio, tarvittaessa lähetys pysäytetään ja tavaran laatu tarkastetaan satunnaiskokein. Suomen Tulli yhdessä Kuluttajaviraston kanssa suorittaa tuotteille nikkelitestin. Testissä tuote upotetaan keinotekoiseen hikeen kahden viikon ajaksi ja lopuksi seoksesta mitataan siihen liuenneiden aineiden massat. Mikäli nikkelin määrä on sallitussa rajoissa, tuote-erä vapautetaan EU:n markkinoille. Mikäli nikkelin määrä ylittyy, tuote-erä tuhotaan tai lähetetään pois EU alueelta maahantuojan laskuun. 

EU direktiivi ja sen raja-arvot ovat voimassa vain EU alueella, joten muualta ostetuissa tuotteissa voi nikkeliä irrota enemmänkin. Samoin mikäli tuote on saatu tuotua Suomeen tullin ohi tai kirjaamalla se virheellisellä tullinimikkeellä. 

Direktiivin voimaan tulon jälkeen nikkeliallergikkojen määrä Suomessa on tippunut vain murto-osaan verrattuna sitä edeltävään aikaan. Tosin äärimmäinen herkkyys on voimistunut, eli jos olet nikkeliallergian saanut niin se voi esiintyä todella voimakkastikkin. Tällöin esimekriksi euro kolikkojen pienet nikkelipitoisuudet voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Allergia voi olla myös paikallinen, jolloin kädessä tapahtuva kontakti ei aiheuta mitään, esimerkiksi kaulassa voi kutinaa ilmetä.

Mikäli haluat lisätietoa tuotteistamme, kysy henkilökunnaltamme myymälöissä tai chatissä.


Kirjoita kommentti

Huomioithan, että kommentit tarkastetaan ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.