Paha silmä

PAHA SILMÄ

Paha silmä on monien kulttuurien taikauskoisissa käsityksissä katse, joka voi vahingoittaa, jollei tappaa. Paha silmä yhdistetään hyvin usein noituuteen ja kateuteen. Pahaan silmään on uskottu eri puolilla maailmaa jo muinaisista ajoista lähtien niin Rooman uskomuksissa kuin juutalaisessa, buddhalaisessa, hindulaisessa ja islamilaisessa perinteessä. Myös alkuperäiskansojen piirissä uskomus pahaan silmään on yleinen.

Yleisesti on uskottu, että paha silmä johtuu pahantahtoisuudesta kuten kateudesta menestystä, vaurautta ja kauneutta kohtaan.

Eri kulttuureissa on ollut erilaisia keinoja suojautua pahalta silmältä; esimerkiksi turkkilainen nazar amuletti suojaa pahalta silmältä.

Paha silmä on joko tuijottava demoni tai vihamiehen ja varsinkin kadehtijan katse. Paha silmä esiintyy voimakkaana muun muassa monissa nykyisissä ja entisissä paimentolaiskulttuureissa ja useilla luonnonkansoilla.

Erityisen herkkiä pahalle silmälle ovat vasta syntyneet ja lapset. Monessa kulttuurissa naiset ovat synnyttäneet juuri yksin tämän takia. Äidin vahvan energiakentän on uskottu suojelevan lasta. Suomessakin oli tapana, että äiti oli esimmäisen viikon yksin lapsen kanssa synnytyksen jälkeen hämärässä huoneessa. Suomessa myös saunaa ja loitsuja on käytetty aikoinaan pahan silmän vaikutuksen poistamiseen.